A R T N O V I F I L Martnovifilm@gmail.com
HOME FILM-DVD MUZIEK-CD CONTACT LINK

 

Historiek

De Leuvense Universitaire Psychiatrie heeft haar actieterrein nu op 3 campi, campus Kortenberg  campus Gasthuisberg (de nieuwbouw) en campus Pellenberg-Lubbeek. Vroeger, en daarvan zijn er ook beelden, waren er nog de Kliniek Salve Mater te Lovenjoel en de afdelingen op campus St.Pieter en St. Raphael in het centrum van Leuven. Een ingesproken tekst afkomst uit een voordracht van Prof. Buyse brengt interessante gegevens aan het licht betreffende de eerste psychiatrische zorgen vanaf de XIVe eeuw.

Het is een artistieke documentaire waarin 17 psychiaters (over 4 generaties) aan het woord komen.
In alfabetische volgorde: Gerard Buyse, Stephan Claes, Marina Danckaerts, Jeroen Decoster, Marc De Hert, Koen Demyttenaere, Lut De Rijdt, Dirk De Wachter, Paul Igodt, Jozef Peuskens, Roland Pierloot, Guido Pieters, Pascal Sienaert, Ludwina Van Bouwel, Joris Vandenberghe, Mathieu Vandenbulcke, Rudi Vermote.

De interviews zijn afgenomen door Lili De Vooght, zelf ook psychiater.
Ze gaan over diverse thema's uit de geschiedenis en de actualiteit van de psychiatrie en hoe de psychiatrie zijn plaats vindt in de geneeskunde. Over het ontstaan van crisisinterventie, de sociotherapie, het één geworden UPC (Universitair Psychiatrisch Centrum in 2006), korte bijdragen over persoonlijkheidsmoeilijkheden, electro-convulsie-therapie, vermaatschappelijking, mobiele crisisteams, liaisonpsychiatrie, psychofarmaca, psychose, de resp. behandelingsafdelingen van de Volwassenen- en Ouderenpsychiatrie op campus Kortenberg en Gasthuisberg alsook enkele belangrijke items van de Kinder- en Jeugdpsychiatrie enz...
Sommige psychiaters voegen een persoonlijke noot toe.

Daarnaast toont de film ook fragmenten van het interview met de architect van het gebouw, Stéphane  Beel en de artiesten Kinga en Anatoly Stolnikoff die 14 beelden hebben gecreëerd voor de patio van het nieuwe gebouw alsook verschillende kunstwerken binnenin het gebouw. Hun creatie in de patio noemt “Mensen op weg”.